Članice:
 
Održana serija od 5 interaktivnih radionica u sklopu projekta:
" SUNCE I VODA ZA RAZVOJ BARANJSKOG EKO SELA"

Zajednički  projekt udruge Zeleni Hrvatske i Klastera energetske efikasnosti  uz potporu RH Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji podiže svijesti o važnosti uporabe obnovljivih izvora energije, sunčeve energije,edukacijom o mogućnostima primjene pokretnog solarnog sustava za navodnjavanje obradivih površina OBŽ i smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, smanjenju emisije stakleničkih plinova i zaštiti okoliša,te ruralnom razvoju,provedba cijelog projekta je bila na području OBŽ ,na 5 interaktivnih radionica KNEŽEVI VINOGRADI/KARANAC,BATINA, DRAŽ,POPOVAC/BRANJINA I ČEMINAC uz predavanja stručnjaka i praktičnu primjenu pokretrnog solarnog sustava za navodnjavanje. Sve prikupljene informacije dugogodišnjim radom na području OBŽ ukazuju  na ozbiljno razvojno zaostajanje Osječko baranjske županije i potrebu za informiranjem svih dionika -građana, poljoprivrednika, turističkih djelatnika, JLS, općina, voćara, ratara, kojima smo na interaktivnim radionicama, kroz provedbu projekta ukazali na  prednosti  pokretnog solarnog sustava za navodnjavanje. Baranja je područje bogato vodom, a pokretnim solarnim sustavom za navodnjavanje dobivamo gotovo besplatno navodnjavanje. Prednosti pokretnog solarnog sustava za navodnjavanje: sustav u potpunosti koristi OIE solarnu energiju, energetski je učinkovit, produktivan, dugotrajan, u potpunosti je ekološki prihvatljiv, pokretan je, omogućuje navodnjavanje na jednostavan i jeftin način, na različitim poljoprivrednim površinama udaljenim nekoliko kilometara, jer je sustav  postavljen na auto prikolicu ili traktorsku prikolicu i može navodnjavati različite površine, lokacijska neovisnost, jednostavna montaža, nema održavanja, nema povezivanja na električnu mrežu, visoka učinkovitost i vidljiva ušteda Sustav može crpiti vodu iz bunara i u večernjim satima, jer je tako koncipiran, kako bi mogao opskrbljivati polja čak i do 15 sati dnevno. Prikolica je uporabljiva samostalno tako da u slučaju potrebe možete uporabiti prikolicu za prijevoz bilo čega do težine 2000 kg. Daleko od svakog priključka el.energije imate mogućnost navodnjavanja polja, plantaža, plastenika ili vrtova bez stakleničkih  plinova, CO2,ali sa mobilnom efikasnošću.
Ovi sustavi navodnjavanja štede i ciljano upotrebljavaju resurs vode. Upravo to je najbolji uvjet za sustav navodnjavanja putem solarne energije. Male količine vode  se preko sustava cijevi dovode direktno do biljke i opskrbljuje ju točno onako kako biljka potrebuje. Baza se može uvijek fizički odvojiti od prikolice te se koristiti odvojeno za sebe, dok se prikolica može istovremeno koristiti za potrebe prijevoza drugih stvari. Uz svaki model pripadaju najmanje 3 visoko efikasna FN modula, 2,8 kWh Akku baterija i jedan MPP solarni regulator punjenja, postavljeni na okviru ,koji se može odvojiti od prikolice, a prikolica se može uporabiti, kao prikolica za prijevoz tereta. Kod navodnjavanja kap po kap listovi i cvjetovi ostaju suhi, što spriječava prenošenje bolesti. Bez razbacivanja vode se spriječava i rast korova u okolini biljke. Za istu površinu znači koristimo znatno manje količine vode i pesticida, a prihodi od uroda nam rastu. Projekt je u skladu sa smjernicama  Strategija Europa 2020:

  • Pametan rast – razvoj gospodarstva koji se temelji na znanju i inovaciji
  • Održivi rast – promicanje učinkovitijeg i konkurentnijeg gospodarstva s ciljem poboljšanja poslovnog okružja
  • Inkluzivni rast – promicanje zapošljavanja visoke razine.

Primjenom pokretnog solarnog sustava za navodnjavanje smanjiti će se ispuštanje stakleničkih plinova ,ako uvjeti dopuste, povećati udio obnovljive energije u našoj krajnjoj potrošnji energije ,te ostvariti porast u učinkovitosti energije.Smanjiti udio osoba koje rano napuštaju školovanje.Smanjiti broj  građana RH i OBŽ ,koji žive ispod praga siromaštva i smanjiti broj osoba ugroženih siromaštvom.
Sunčeva energija bi kao izrazito prihvatljiv izvor energije u bliskoj budućnosti mogla postati glavni nositelj ekološki održivog energetskog razvoja  i postati posao budućnosti.


 
 
Naslovna    |     O nama      |     Opremanje objekata   |     Proizvodi i usluge     |     Kontakt
Copyright © 2021